Аналептици

Аналептици

Мнениеот BauBau.bg » 30 Апр 2012, 12:35

Remedia Analeptica

Аналептиците са лекарствени вещества, които оказват активиращ ефект върху подтиснати жизнено важни области в ЦНС. Освен "възбудни" те често се наричат и аналептици, защото могат да възстановяват функции от ЦНС, които се намират в подтиснато състояние. В зависимост от това в кои отдели на ЦНС действат се различават:

- Корови аналептици – имат стимулиращ ефект върху мозъчната кора. Наричат се още психостимулиращи – кофеин, амфетамин и др.
- Булбарни аналептици – стимулират дихателния и сърдечно-съдовия център в продълговатия мозък – камфора, кардиотонин и др.
- Спинални аналептици – имат стимулиращ ефект върху гръбначния мозък – стрихнин, ехинопсин и др.

Корови (Психостимулиращи) аналептици

1. Група на ксантина – ксантинът е производно на пурина – 2,6 диоксипурин. Тук принадлежат кофеинът, теоброминът и теофилинът, които са близки по химична структура до естествените продукти на обмяната. Затова тези вещества се отличават с добра поносимост и ниска токсичност.

А. Кофеин, Теин – coffeinum,theinum - кофеинът е ксантинов алкалоид, съдържащ се в листата и плодовете на различни растения (чай, кафе, кола). Той е природен пестицид – парализира и убива различни насекоми, като се храни с тези растения.
Чистият кофеин е бял, кристален прах, с горчив вкус и трудно разтворим във вода. Разтваря се добре в натриев бензоат, натриев салицилат, лимонена киселина.

Действие: Дължи се на потискащото му влияние върху фосфодиестеразата, разграждаща цАМФ. От това следва неговото увеличаване и натрупване. Кофеинът е типичен възбудител на кората на полукълбата. В зависимост от дозата му проявява различни ефекти. В минимални дози увеличава възбудимостта на висшите отдели на ЦНС и увеличава работоспособността на нервната система. В по-високи дози – увеличава реакцията при дразнене, безпокойство и безсъние. В много големи дози – има противоположен ефект – клетките не могат да издържат и животното може да заспи. Възбужда продълговатия мозък; ядрата на n.vagus; стимулира сърцето(увеличава устойчивостта му срещу някои отрови); половия център. При животни с еднокамерен стомах се резорбира по-лесно. Отравяне с кофеин се среща рядко.

Глюкокофеин – използва се при заразни и незаразни болести, при отравяния с наркотици, при фуражни отравяния, при родилна парализа, при отоци и възпаления в главния и гръбначния мозък и в обвивките им. Намира се под формата на разтвор, прилага се венозно при ЕП, КН, ОВ, КЗ, КЧ.
Кофеин натриев бензоат – прилага се при сърдечно-съдова слабост, при преумора, спазми на кръвоносните съдове. Намира се под формата на разтвор за инжектиране мускулно и подкожно при ЕП, ДП, КН, СВ, КЧ.

Любопитно: Изследване показва, че плувци, които преди състезание са вземали 300мг кофеин са имали 5% подобрение. Оттук следва, че той се използва и като допинг за спортистите.
Установено е също, че костите на хората,пиещи често кафе, забележимо декалцифицират.

Б. Теобромин - представлява кристален алкалоид, намиращ се в какаото. Въпреки наименованието си, той не съдържа бром. Названието произлиза от „theobroma” – вид какаово дърво.
Теоброминът е неразтворим във вода прах, с бял цвят и горчив вкус. Има температура на топене - 337°С. Открит е за пръв път през 1841г. в какаовите зърна от руския химик Ал. Воскресенски.
В съвременната медицина теоброминът се използва като вазодилататор, диуретик и сърдечен стимулант. Бил е използван за вродени дефекти при опити с мишки и зайци. При ЗЦ е било забелязано намаляване теглото на зародиша след принудителна консумация.

Любопитно: Количеството му в шоколада е достатъчно малко, че може да се консумира без проблем при хората. Не така обаче стои въпросът при някои животни с по-бавен метаболизъм, например кучета. При малките КЧ поглъщането само на 50гр шоколад може да доведе до натравяне. При средни и по-големи КЧ това количество може да е от порядъка нна 400гр. Усложненията при животните могат да включват хранителни проблеми, дехидратация, раздразнителност, забавяне на пулса, епилептични гърчове и дори смърт. При навременно лечение при такова натравяне животното може да бъде спасено.
За котките шоколадът може да бъде отровен, поради съдържащия се в него теофилин. Симптомите са различни – от гадене и повръщане до остра сърдечна недостатъчност и смърт.

В. Теофилин - представлява 1,3 диметилксантин. Получава се от семената на чая, кафето,а също и синтетично. Бял, криистален прах, слабо разтворим във вода.
Действие: Изразява се в потискане освобождаването на хистамин; повишава стомашната секреция, разширява коронарните съдове и брохните; увеличава белите кръвни клетки.
Метаболизира се в черния дроб. В големи дози води до безсъние, гадене, повръщане, диария.

2. Други психостимулатори

- Фенамин – бял прах.Дясно въртящият изомер проявява по-силен възбуждащ ефект върху ЦНС, а лявовъртящият – върху ССС.
- Амфетамин – подобрява адаптацията на тъмно, зрителната острота и слуховата функция, може да усили и половата функция. Активира дишането и сърдечната дейност, но действа потискащо върху функцията на стомаха, води до запек.

Булбарни аналептици

1. Група на камфората(Camphora) - Представлява бицикличен кетон от терпентиновия ред. Бели, кристални късчета, които издават характерна миризма, слабо разтворими във вода, но добре се разтварят в спирт, етер и др.

Действие: Камфората има антисептично действие. Може да увеличи пропускливостта на биологичните мембрани .Възбужда ЦНС, като най-силно засяга двигателнинте зони. Ако дихателния център е бил увреден, го възбужда по-силно. Забавя сърдечната дейност и потиска половия рефлекс. Камфората засилва сърдечната дейност, но върху сърце, което е увредено. Също така усилва действието на адреналина; отпуска гладката мускулатура; увеличава жлъчната секреция.
Лекува се с барбитурати. Прилага се при заболявания в ССС, при потиснато дишане, бронхит, белодробен едем, емфизем. Външно се прилага при ревматизъм, мастити.

2. Заместници на камфората
- пететразол, кардиотонин – възбужда ЦНС, дишането; увеличава кръвното налягане; намалява тонусът на гладката мускулатура, ако е бил увеличен; увеличава слючената секреция. Действие – 3-4ч.
- никетамид, кордиамин – течност с особена миризма. Държи се в тъмни стъкла. Възбужда дихателния център; улеснява предаването на импулсите в гръбначния мозък. Действието му продължава 1-2ч.
- бемегрид, ахипнон – бял прах. Възбужда ЦНС, най-вече продълговатия мозък; усилва дишането. Използва се основно при отравяния с барбитурати, при дълбока анестезия.
- доксапрамов дихлорид, допрам – бял прах. Възбужда ЦНС и дихателния цетър. Активира симпатикуса.

Спинални аналептици

1. Група на стрихнина – стрихнина се намира в семената на растенията Strychnons nux vomica, Loganiaceae и Strychnos Ignati. Силно горчив е и в това отношение се конкурира с хинина. Стрихнина е ихибитор на рецепторите на глицина, който е потискащ медиатор в някои отдели на ЦНС. Основно ефектът му се изразява във възбуждане на гръбначния мозък. От медицинска гледна точка най - съществено е възбуждането на дишането и сърдечната дейност.

Любопитно: Понякога наркоманите вземат стрихнин, заедно с опиатите, защото стимулира дишането потиснато от тях.
Стрихнинът е силно отровен. Острото отравяне протича в 3 стадия:
1. Продромален
2. Стадий на топичен гърч
3. Стадий на парализа

Действие: Повишава зрителната острота и разширява полето на зрението; изостря слуха; скъсява латентния период на рефлексите; увеличава секрецията и моториката на храносмилателния канал.

2. Ехинопсин – използва се като ехинопсинов нитрат. Има същото действие както стрихнина, но е по-слабо активен и по-слабо токсичен. Затова използването му като цяло е по-безопасно.

3. Бендазолов хидрохлорид, дибазол – стимулира ЦНС, като същевременно отслабва процесите на задържане. Действието му върху гръбначния мозък е подобно на това на стрихнина.Повишава резистентността на организма спрямо неблагоприятни фактори, създавайки условия за „приспособяване” към тях. В по-високи дози отпуска гладката мускулатура на кръвоносните съдове.

ИЗТОЧНИЦИ:

bb-team.org
narkopedia.hit.bg
kotkite.com
"Ветеринарно-медицинска фармакология", 1996 г, Проф. д-р Д. Друмев; Проф. д-р Д. Пашов
Аватар
BauBau.bg
 
Мнения: 98
Регистриран на: 27 Мар 2012, 13:48Назад към Реферати

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта