ДАЛИ ДА НЕ СИ ВЗЕМА ТАРАНТУЛА ЗА ДОМАШЕН ЛЮБИМЕЦ?

ДАЛИ ДА НЕ СИ ВЗЕМА ТАРАНТУЛА ЗА ДОМАШЕН ЛЮБИМЕЦ?

Мнениеот suricat4 » 26 Апр 2012, 01:19

За съжаление много хора имат грешна представа за това вълнуващо мъничко създание. Ако човек преодолее страха си и погледне ласкаво към него с други очи, би могъл да забележи, че то може да бъде домашен любимец. Още повече , че то не изисква разходки и чести хранения. Има видове, които се хранят веднъж седмично. Това го прави перфектния любимец за по-заетите стопани. В течение на времето бихте могли да обикнете своето космато паяче и то ще държи настрана нежеланите ви гости. Съществуват над 800 вида тарантули. Те са дългокраки и дълголетни гадинки. Цялото им тяло е покрито с къси блестящи косъмчета. Те са най-големите паяци на света - гигантският вид Голиат достига 12 см дължина на тялото, а с опънати крака - до 30 см.
Отглеждането и е много по-опасно за самите тях , отколкото за стопаните.Това е така, защото те могат да умрат от падане от ниско, ако наранят главогръда си (коремната област) и трябва да се внимава много. Тарантулите са отровни, но при повечето видове отровата не е достатъчно силна, за да нарани сериозно човек. Ухапването от тарантула може да бъде сравнено с ужилване от оса или пчела. В повечето случаи е безвредно, въпреки че човек може да прояви алергична реакция от ухапването, точно както някои реагират при ужилване от пчела. Много важен момент е изборът на паячето, което ще приютим в дома си.
Някои от подходящите видове за начинаещи са Чилийска роза (Grammostola rosea), Мексиканска червеноколенеста (Brachypelma smithi)ексиканска огненокрака (Brachypelma boehmei) и Хондураска къдравосоместа (Brachypelma albopilosum). Те са препоръчителни, защото са от най-спокойните и слабо отровни видове. Като цяло земните тарантули са идеални за начинаещи, защото са по-бавни и миролюбиви, което намалява шанса да избягат от терариума си или от ръцете на стопанина. Повечето любители търсят главно женски тарантули, защото те живеят по-дълго от мъжките, а и често мъжките правят повече опити за бягство, в сравнение с женските – в стремежа си да намерят женска.
Менюто на тарантулата може да е доста разновидно. Добре е да се дават главно безгръбначни, като щурци, скакалци, хлебарки, ларви на бръмбари, червеи и др. За по-големите тарантули са подходящи и мишки, гущери и тн.
Смяната на кожи (линеенето) става все по-рядко с възрастта. Докато линее, тарантулата не трябва да бъде притеснявана. След като смени кожата си, което най-често отнема няколко часа, тя не трябва да бъде пипана и държана в ръце поне няколко дни - до седмица, защото новата и кожа още не е укрепнала и е крехка, в самото начало тя е дори влажна.
Ако искате да отглеждате тарантула като домашен любимец, най-доброто което можете да направите е да изберете по-миролюбив и спокоен вид за първи паяк и да внимавате когато го държите в ръка. Има достатъчно миролюбиви видове, при които шанс да ви нападнат почти няма. Вярвате или не – вие сте много по-опасни за тарантулата, отколото е тя за вас.
В заключение бих казала, че ако търсите нестандартен, екзотичен домашен любимец или мил подарък за любим човек- защо това не е едно космато паяче?
Успех и не се страхувайте!
suricat4
 
Мнения: 6
Регистриран на: 19 Апр 2012, 16:11

Re: ДАЛИ ДА НЕ СИ ВЗЕМА ТАРАНТУЛА ЗА ДОМАШЕН ЛЮБИМЕЦ?

Мнениеот optimeon » 11 Фев 2018, 16:53

взе ли си, един приятел иска да си вземе
къщи около софия,луксозни рокли,круиз азия,анцузи nike
Последна промяна optimeon на 23 Юли 2018, 00:56, променена общо 1 път
optimeon
 
Мнения: 107
Регистриран на: 15 Дек 2017, 10:15

Re: ДАЛИ ДА НЕ СИ ВЗЕМА ТАРАНТУЛА ЗА ДОМАШЕН ЛЮБИМЕЦ?

Мнениеот pontiax » 10 Май 2018, 13:37

Недей, не си го причинявай :)
pontiax
 
Мнения: 5
Регистриран на: 10 Май 2018, 12:56


Назад към Общ форум

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron