КАКВА ЗМИЯ ДА СИ ВЗЕМА ЗА ДОМАШЕН ЛЮБИМЕЦ?

КАКВА ЗМИЯ ДА СИ ВЗЕМА ЗА ДОМАШЕН ЛЮБИМЕЦ?

Мнениеот suricat4 » 20 Апр 2012, 15:50

Змията е доста нестандартен и очарователен домашен любимец. Необходими са редовни занимания, с които да могат да се опитомят и продоляване на психологическата бариера, че са опасни и смъртоносни. Въпреки това те не са подходящ домашен любимец за всички, защото изискват специални грижи. Особено не са препоръчителни за дом, в който се отглеждат малки деца. Също така някои змии растат много, стават големи и могат да бъдат опасни. Много е важно, когато решите да си вземете змия за домашен любимец внимателно да ги проучите, за да разберете коя е най-подходяща за вас.
Всеки вид има специфични изисквания към режима на хранене и околната среда. Независмо от това, на кой от тях ще се спрете, основно изискване е да притежавате подходящ терариум, който да се затваря много добре, за да не е необходимо да играете на гоненица с вашия любимец. Много внимателно трябва да си изберете и обзаведете змийският дом. Той трябва да е сух и топъл. На дъното се постила подходящ субстрат - парченца дървесна кора, торф или обикновена хартия. Необходимо е да се осигури на влечугото клон за катерене и едно-две места за криене. Трябва да му се остави на разположение плитка купичка с вода, която да бъде достатъчно широка и за къпане от време на време. В терариума можете да се добавят листа, за да бъде интериорът по-красив, но преди това те се замразяват , за да се убият евентуалните паразити по тях.
За домашен любимец трябва да си вземете такава змия, която е отглеждана и развъждана в изкуствена среда. Апропо, препоръчве се змия, родена в плен. Дивите уловени змии са носители на заболявания и паразити, и по-трудно се хранят и опитомяват. Трябва да знаете, че змиите не ядат растителност! Най-често опитомените змии се хранят с мишки и плъхове, а някои големи змии могат да се хранят и със зайци. Животните, които са за храна на змиите трябва да бъдат убити преди да им се поднесат, за да се избегнат евентуални щети върху змиите.
За неопитни хора, най-подходящи за отглеждане като домашни любимци, са следните видове змии: царевичен смок, кралска змия и питон. Тези видове се нуждаят от по-малко грижи, не са толкова претенциозни в отглеждането си, а и по-лесно се опитомяват.Питоните имат репутация, че трудно се хранят и понякога могат да престанат да се хранят дори за месец. Трябва да сте сигурни, че вашият питон е питомен. Когато го купувате може да поискате да ви направят демонстрация дали лесно взема предварително убити мишки. Ако е така значи е питомен.
Всички видове змии са дългосрочен ангажимент за грижи. Царевичният смок и кралската змия живеят около 20 години, но питонът може да достигне и над 40 годишна възраст ( има питон достигнал 48 години).
Големите змии, като Анаконда и Мрежест питон, както и отровните змии не са подходящи домашни любимци. Те са опасни както за своите собственици така и за околните.
Не се страхувайте да си купите или да подарите на приятел такъв екзотичен домашен любимец.
Успех!
suricat4
 
Мнения: 7
Регистриран на: 19 Апр 2012, 16:11

Re: КАКВА ЗМИЯ ДА СИ ВЗЕМА ЗА ДОМАШЕН ЛЮБИМЕЦ?

Мнениеот nikokolev » 04 Юни 2012, 10:11

Че са нестандартен домашен любимец съм съгласен,но че са очарователни е много субективно мнение.Лично аз не бих могъл да се впусна в такова приключение.Имам приятел,който след много тежък обир на апартамента му,си взе за домашен любимец а и за пазител в къщи, египетска кобра.Заместител на куче-пазач.Повече от 7-8 години не съм ходил на гости у тях а и не бих отишъл,докато знам ,че има такъв "домашен любимец".Не знам каква е манията на хората да притежават екзотични и нестандартни домашни животни.Също и за опасни и агресивни такива ,като определени породи кучета.Свидетели сме през последните 15-20 години на десетки смъртни случай от агресивни "любимци".
Според мен по-важния въпрос е: "Трябва ли да си взема змия за домашен любимец"?
Защото мястото на всяко животно е в природата.Там където ще се чувства най-добре, в собствената си среда и хабитат и сред себеподобните си а не във клетка,вивариум или зоопарк.Най-малко във вашия дом.
nikokolev
 
Мнения: 1
Регистриран на: 04 Юни 2012, 08:11

Re: КАКВА ЗМИЯ ДА СИ ВЗЕМА ЗА ДОМАШЕН ЛЮБИМЕЦ?

Мнениеот Диана » 11 Мар 2015, 14:49

Аз обичам змиите един приятел за домашен любимец има 6 крокодила и 1 кайман.
Ако ти се смеят, че си различен ти им се смей, че са еднакви.
Диана
 
Мнения: 12
Регистриран на: 11 Мар 2015, 12:24

Re: КАКВА ЗМИЯ ДА СИ ВЗЕМА ЗА ДОМАШЕН ЛЮБИМЕЦ?

Мнениеот blagovest » 08 Юни 2015, 14:23

Диана написа:Аз обичам змиите един приятел за домашен любимец има 6 крокодила и 1 кайман.


Здравей, може ли да те помоля за малко повече инфо относно как мога да се сдобия с крокодил? Или евентуално как бих могъл да се свържа с твоя познат за повече информация?
blagovest
 
Мнения: 1
Регистриран на: 08 Юни 2015, 14:18

Re: КАКВА ЗМИЯ ДА СИ ВЗЕМА ЗА ДОМАШЕН ЛЮБИМЕЦ?

Мнениеот Gaba » 16 Авг 2016, 12:59

Здавейте, обмислям да си взема змия за домашен любимец и имам малко въпроси. та аз съм любител на всички гадинки с до 4 крака и би било много голям проблем за мен да давам жива храна на змията, наясно съм, че това си е тяхната природа, но се чувствам сякаш обричам животинчето на доста гадна смърт, съсщо така по нянакъв начин не си представям аз да трябва да го убия преди да и го дам. Та въпроса ми е може ли да яде примерно пилешко или някакво друго сорово месо? Също така чета по форумите, че в началото на отглеждането повечето хора имат малък тарариум, може ли да се вземе по голям така че да й е дом по дълго време? Знам че тези съкровища стават доста големи, въпросът ми е към онези който вече имат пораснали любимци, как се справяте с ваденето на змията от терариума и например завръщането и ако е тръгнала на някъде? Аз съм от онези 40 килограмовите и не съм сигурна,че ще имам физическата възможност да се противопоставям на змията особенно ако достигне 2 метра. Последен въпрос, към момнта имам декоративен таралеж, знам че той е доста опасен за змията и нямам намерение да им давам терен за битка, но се чудя дали в един момент змията няма да има желание да го хапне. До колкото ми е известно змиите не убиват за хоби а само когато са гладни, та ако си я храня редовно дали ще има желание да схруска другото ми съкровище само защото мърда?

Благодаря предварително!
Gaba
 
Мнения: 1
Регистриран на: 16 Авг 2016, 12:30


Назад към Змии

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron