КУЧЕТО МИ ИМА КЪРЛЕЖИ. КАКВО ДА ПРАВЯ?

КУЧЕТО МИ ИМА КЪРЛЕЖИ. КАКВО ДА ПРАВЯ?

Мнениеот suricat4 » 26 Апр 2012, 14:13

Кърлежите представляват малки, кръвосмучещи, паразитиращи арахниди, тясно свързани с акарите и паяците. Тези паразити за да оцелеят и да се възпроизвеждат се нуждаят от животински гостоприемник, който избират според вида и етапа си на развитие. Вашето куче може да се окаже най-подходящ за тях. Често срещаните кърлежи по кучетата в Европа са: кафяв кучешки кърлеж/ RHIPICEPHALUS SANGUINEUS /, европейски пасищен кърлеж/IXODES RICINUS/ и блатен говежди кърлеж / DERMACENTOR RETICULATES/. Най-важни за кучетата са твърдите и гладки кърлежи, които преличат на гладки семена. Те са малки и пълзят, без да могат да летят или скачат.
Кучетата се опаразитяват с кърлежи по време на престоя си на места, обитавани от тях. Най-предпочитани са тревните площи и за това е немеслимо да изведете на разходка домашния си любимец, без да сте го обезпаразитили. Още повече, че вече сме навлезли в периода на масовото им развитие и повсеместно разпространение- лятото.
Опаразитяването с кърлежи може да протече в по-лека форма като локална инфекция. Наблюдава се подуване, зачервяване и сърбеж в мястото на ухапване. По- тежката форма протича като анемия, загуба на тегло и смърт. В някои части на света има кърлежи, които могат да причинят парализа, отделяйки токсин или да носят причинителите на бабезиоза, борелия, , ерлихия при човека.
Ако откриете малък брой кърлежи, то те могат да бъдат премахнати ръчно, с пинсети за хващането им възможно най-близо до кожата с бавен и сигурен натиск. В никакъв случай не трябва да се разкъсат и устният им апарат да остане по кожата. Ето защо тази сложна манипулация Ви съветвам да предоставите на ветеринарен лекар. Силното опаразитяване трябва да се третира с акарицид- продукт, който убива кърлежите.
Най-важна е профилактиката, благодарение на която да не се допусне опаразитяване на вашия домашен любимец. За целта се използват локални инсектициди в следните форми- спот-он ,пудри или нашийници. Спот-он продуктите са малко количество течност , съдържащо акарицид, което се накапва върху кожата на гърба на кучето в обастта на врата. Те го защитават от ухапвания на кърлежи за около месец. Нашийниците също съдържат акарицид и могат да го защитят за 6 мес. С пудрите се третира кожата обратно на растежа на косъма, един или два пъти в месеца. Като горещо препоръчвам използването на TAPILAN. Препоръчвам използването на противопаразитни шампоани, особено в летните месеци.
Задължително при закупуването на противопаразитни продукти се консултирайте с ветеринарен лекар.
Желая ви успех в борбата с кърлежите. Комфортът на вашето куче през тези горещи месеци, зависи изцяло
от Вас, мили стопани!
suricat4
 
Мнения: 6
Регистриран на: 19 Апр 2012, 16:11

Re: КУЧЕТО МИ ИМА КЪРЛЕЖИ. КАКВО ДА ПРАВЯ?

Мнениеот anton_i » 04 Юни 2012, 09:04

Да споделя 1-2 мнения за противопаразитните препарати. На моето куче започнах да със споменатия по горе нашийник. Не помня точната марка, но не беше от евтините. Ползата от него клонеше към 0. Още на 3-4 разходка след слагането му и намерих 2 малки кърлежа по корема. Премахнах ги с пинсети. После купих една малка тубичка препарат който се капва по дължината на гърба, от врата до опашката. Помня, че много го хвалиха и реклами по телевизията имаше. Еми и той изкара колкото нашийника. Пълна пародия. След около седмица пак открих налепени 1-2 кърлежа докато я къпех. И накрая общината си направи пролетното обезпаразитяване на парковете и тревните площи и от тогава до есента нищо не й е смукало кръв.
anton_i
 
Мнения: 2
Регистриран на: 04 Юни 2012, 08:09

Re: КУЧЕТО МИ ИМА КЪРЛЕЖИ. КАКВО ДА ПРАВЯ?

Мнениеот kikavich » 04 Юни 2012, 11:12

Нека споделя моето мнение по въпроса.Аз също имам проблем с кърлежите на моето куче,но проблема го реших ,като намазвах леко каишката на кучето ми със отрова за мишки,това си беше чист експеримент който се получи.Успех!
kikavich
 
Мнения: 3
Регистриран на: 04 Юни 2012, 11:09

Re: КУЧЕТО МИ ИМА КЪРЛЕЖИ. КАКВО ДА ПРАВЯ?

Мнениеот milena_ » 04 Юни 2012, 12:39

Кърлежите се хранят с кръвта на животните и причиняват инфектиране в мястото на прикрепване към тялото им. При масивно опаразитяване, особено при малки животни значителното насмукване с кръв може да доведе до анемия. Още по–опасно е, че кърлежите са преносители на причинителите на много заболявания опасни за животните а някои и за човека: Лаймска болест, бабезиоза, ерлихиоза и др.Ето защо ,дори сами да успеем да се справим с премахването им,е добре да се консултираме с ветеринар ,за по сигурно.
milena_
 
Мнения: 2
Регистриран на: 04 Юни 2012, 11:48

Re: КУЧЕТО МИ ИМА КЪРЛЕЖИ. КАКВО ДА ПРАВЯ?

Мнениеот elmablag » 07 Ное 2012, 16:38

Така можеш да си отровиш и кучето с тая миша отрова,защото попада в кръвообращението му-просмуква се през кожата му като всички останали противопаразитни препарати ;)
elmablag
 
Мнения: 3
Регистриран на: 09 Сеп 2012, 10:36

Re: КУЧЕТО МИ ИМА КЪРЛЕЖИ. КАКВО ДА ПРАВЯ?

Мнениеот rimma » 14 Ное 2012, 16:21

kikavich написа:Нека споделя моето мнение по въпроса.Аз също имам проблем с кърлежите на моето куче,но проблема го реших ,като намазвах леко каишката на кучето ми със отрова за мишки,това си беше чист експеримент който се получи.Успех!

Експеримент? Как така го правиш? Ами ако навредиш на кучето?
rimma
 
Мнения: 14
Регистриран на: 19 Окт 2012, 08:28

Re: КУЧЕТО МИ ИМА КЪРЛЕЖИ. КАКВО ДА ПРАВЯ?

Мнениеот Чочка » 07 Апр 2014, 21:17

Моето е на около 3 месеца полу ротвайлер и имаше 2 кърлежа на ухото,а ветеринарът ги махна и ни даде ампула с течност,която предпазвала кожата на кучето и при къпане се разтваря в 5 литра вода.Зависи от възрастта, препарати против паразити има всякакви.Кърлеж се вади лесно с олио се намазва кърлежа и около него,след 2-3 минути той умира,защото се задушава и чрез въртеливи движения се вади.Да не се вади с дърпане, защото главата ще остане.Надявам се да съм помогнала ;)
Baubau.bg
Аватар
Чочка
 
Мнения: 8
Регистриран на: 07 Апр 2014, 21:07
Местоположение: гр.Габрово


Назад към Кучето ми е болно?

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron