Корела

Корела

Мнениеот Диана » 11 Мар 2015, 12:30

:) Корелата (Nymphicus hollandicus), позната още като нимфа, е най-малкото какаду ендемично за Австралия. Ценени са като домашни любимци по цял свят и са сравнително лесни за развъждане. Втори са по популярност след вълнистите папагали.[2]

Корелата принадлежи към подсемейство Calyptorhynchinae (по-известно като тъмни какадута). Корелите в дивата природа се срещат във вътрешната част на Австралия.

Класификация

За пръв път е описан от шотландския натуралист Робърт Кер през 1792 г. като Psittacus hollandicus, Корелата по-късно е отделена в свой вид Nymphicus от Йохан Георг Ваглер през 1832 г. Името на вида идва от най-ранните групи европейци,които са видели този папагал в естественото му местообитание; те оприличили птицата на нимфа. (Nymphicus буквално означава "малка нимфа.") А hollandicus е препратка към Нова Холандия- историческото име на Австралия.

Билогичната връзка дълго време е била тема за диспут ; сега те са класифицирани в монотопно подсемейство Nymphicinae , но в миналото погрешно в бил класифициран сред Platycercinae, дългоопашати малки папагали. Сега този факт е доказан с молекулярен анализ. Митохондриална 12S Рибозомна РНК, данни от ДНК секвенция [3] го поставят сред посдсемейство Calyptorhynchinae (тъмни Какадута) .

Днес корелите са класифицирани като член на Какаду, защото споделя всички характерни белези на Какадутата . Това са изправения гребен, жлъчен мехур, пух.
Изобразяване
1927 картина на Brehms Tierleben

Отличителен за Корелата е гребена . Гребенът се изправя вертикално, когато птицата е уплашена или развълнувана, скосен когато птицата си почива, и прилепнала за главата когато е много ядосана. Гребенът се държи легнал, но се подава пасивно когато флиртува или съблазнява. Корелите имат много дълги опашки, достигащи понякога половината дължина на тялото им, това е голямата разлика между корелите и Какадутата. С дължина от 30 см и 33 см корелите са най-малките какадута и единствените дългоопашати какадута. Какадутата достигат от 30 см до 60 см в дължина.

„Дивият тип“ корела има основно сиво оперение с подчертани бели ивици по краищата на всяко крило. Лицето на мъжкия е жълто или бяло, докато лицето на женската е основно сиво или светло сиво, и двата пола имат оранжеви кръгли точки около ушите. Това оранжево е по-силно при мъжките и заглушено при женските. По този начин е възможно визуалното определяне на пола.
Разпространение и хабитат

Корелите са нативни за Австралия, където се намират в условия на ариден или полупустинен климат, но винаги около вода. Номади са - местят се където има вода и храна.[2] Срещат се по двойки и малки ята.[2] Понякога хиляди кръжат около воден басейн. Според фермерите често унищожават реколтата. Те отсъстват от най-плодородните части на държавата, най-дълбоките Западноавстралийски пустини и Кейп Йорк. Те са единствените какадута, които се размножават в края на първата година.
Файл:Cockatiel pikedale.oggPlay media
Мъжки и женски, Куинсленд, Австралия
Продължителност на живота

Средната продължителност на живота на Корела в плен е 15–20 години,[4] понякога се определя и като 10–15 години,[5] има и доказателства за Корели живели 30 години, най-възрастната корела живяла някога е била на 36 години.[6] Храната и физическите упражнения(както и при хората) са основния фактор за това.
Като домашни любимци

Корелите обикновен са добри домашни любимци, но няма никава гаранция, че всички ще бъдат такива. Както и при другите домашни любимци основно зачение за техния характер имат следните обстоятелства: как са отгледани и как се гледат в момента. Някои са доста общителни и социализирани, а други са срамежливи и стоят в ъгъла на клетката. Ако редовно се занимавате с тях и сте търпеливи, вероятно скоро ще имате питомен домашен любимец.
Ако ти се смеят, че си различен ти им се смей, че са еднакви.
Диана
 
Мнения: 11
Регистриран на: 11 Мар 2015, 12:24

Re: Корела

Мнениеот Диана » 11 Мар 2015, 14:44

;) ;) ;)
Ако ти се смеят, че си различен ти им се смей, че са еднакви.
Диана
 
Мнения: 11
Регистриран на: 11 Мар 2015, 12:24

Re: Корела

Мнениеот optimeon » 31 Яну 2018, 14:12

Съвети при отглеждането на корела
машини за гуми
Последна промяна optimeon на 12 Дек 2018, 18:14, променена общо 2 пъти
optimeon
 
Мнения: 146
Регистриран на: 15 Дек 2017, 10:15

Re: Корела

Мнениеот awesome11 » 08 Окт 2018, 19:51

Последна промяна awesome11 на 20 Дек 2018, 22:06, променена общо 1 път
awesome11
 
Мнения: 67
Регистриран на: 12 Фев 2018, 16:55

Re: Корела

Мнениеот optimeon » 02 Дек 2018, 15:15

Наистина много добре написано!
електрожени
optimeon
 
Мнения: 146
Регистриран на: 15 Дек 2017, 10:15


Назад към Папагали и други пернати

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта